top of page

İnsan Her Koşulda..

Bir kitap düşünün ki, kendinizi hem keyifli bir sohbet ortamında, hem de terapi koltuğunda hissettiriyor. Bununla da kalmıyor, size filmler, kitaplar, şiirler öneriyor..

Sayın Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk'u uzun zamandır takip ediyorum. Kendisi Gelişim ve Ebeveyn Psikolojisi konusunda danışanlarına destek veriyor ve aynı zamanda Koç Üniversitesi'nde öğretim görevlisi. Kendisinin sosyal medyadaki yayınlarını takip etmek bile bireysel farkındalıklara öncü olabiliyor. Bu nedenle, kitabını da heyecanımı hiç kaybetmeden başlayıp bitirdim.


Kasım 2019'da, Destek Yayınları'ndan çıkan İnsan Her Koşulda, birbirinden ayrılmış olsa da, bir bütün olan yedi farklı bölümden oluşuyor, 168 sayfa. Her bölüm oldukça açıklayıcı ve akıcı. Bebeklikten, yetişkinliğe doğru ilerleyen süreçte, kendi geçmişimize, bugünümüzü nasıl yaşadığımıza ayna tutarken, diğer yandan, bize paralel, çocuğumuza olan yaklaşımımıza, ebeveynliğimize de rehber oluyor. Satır aralarında, Edgar Allan Poe, Oğuz Atay, Tolkien, Çehov gibi edebi devlerle karşılaşmak da okuduğunuz kelimeleri daha lezzetli kılıyor.


Bölüm bölüm beni etkileyen cümleleri sizlerle paylaşmak isterim, her bölümden birer tane:


1. Denizkızının Dersi (Syf. 17)

"Kendi mevcudiyetinize, varoluş halinize güvenin. Beğenilmek için olmadığınız biri gibi davranmayın, istenilir olmak için sizi siz yapan özelliklerinizden, duruşunuzdan, sesinizden, sözünüzden, özünüzden vazgeçmeyin."


2. Dürtü, Davranış, Ahlak (Syf. 44)

"Bazen yapılacak iş, işi yapmaya devam etmektir. Bu da sabır gerektirir."


3. Kendini İyileştirebilen İnsan (Syf. 68)

"Bir dilde olmayan kelimeler de aynı şekilde bize o kültürde neyin üstünde durulmadığı konusunda fikir verir. Mesela, empati kavramının Türkçeye girmesi oldukça yenidir."


Kişisel notumu şuraya iliştireyim: Kitapta en çok keyif aldığım bölüm bu bölümdü. O kadar çok not aldığım cümle vardı ki, içlerinde en bağımsızı yukarıdaki satırlar olduğu için, önceliğim oldu.


4. Aklınla Gör, Kalbinle İşit (Syf. 100)

"Hemen her konumdaki otorite figürünün -devlet, annebaba, öğretmen dahil- istediğini kısa yoldan elde etmek için başvurduğu bir yoldur korku manipülasyonu. Korku, otoritenin en kuvvetli silahıdır. Otorite, insanları ürkütüp hareketsiz bırakmayı başarırsa istediği idareyi zahmetsizce sürdürebilir."


5. Şefkatli Bir Dokunuş (Syf. 135)

"İnsan geliştikçe daha iyi, daha medeni, daha az saldırgan olmadı. İnsan kendini kontrol etmeyi, dürtülerini baskılamayı öğrendikçe, yeni beceriler geliştirdi. Karşısındakini daha iyi anlama yetisi gibi."


6. Biz (Syf. 139)

"Kendini öne alıp geri kalanı görmezden gelen tutum değişmediği sürece istediğimiz kadar şehir, ülke değiştirelim, dünya daha yaşanır bir yer olmayacak."


7. Ağustos Kızı (Syf. 166)

"Ağustosböceğinin şarkısını hafife almayın. O kanatlanmanın, güneşli günlerin, aşkın ve özgürlüğün simgesidir aslında. La Fontaine'nin anlattığı gibi aylaklığın, vurdumduymazlığın değil, Çinlilerin dediği gibi yeniden doğuşun, ölümsüzlüğün simgesi.."


Herkesin okumasını dilediğim kitaplardan biri oldu "İnsan Her Koşulda".. Diğer kitapların yolunu gözlüyorum açıkçası. Doyamayanlar, Youtube, Instagram üzerinden takip edebilirler. Minik Kafa Dergisi'nden de sevgili yazarın yeni yazılarına ulaşabilirler.


Keyifli okumalar,

Sevgiler.




3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KOKOLOJİ 101

Yazı: Blog2 Post
bottom of page