top of page

Hamileyken Yapılacak Birkaç Şey

Güncelleme tarihi: 30 Eki 2020

Öyle bir haftadan çıktık ki, bu başlığın altına destanlar yazarım. İki yaşa yaklaştıkça, ilk ergenliğini deneyimliyoruz Ada'nın. Bazı anlar o da, biz de fazlasıyla çaresiz kalıyoruz. Sonra anlaşma haline geri dönüp, nefes alıyoruz; sonra tekrar... İşte o nedenle, ilk madde,


  1. Bol bol dinlenin: Özellikle ilk aylarda, daha önceden anlattığım kötü hatıra nedeniyle, fazlasıyla yattım. Sonrasında, atlı kovalıyormuşçasına hareketli bir süreç geçti. Bilseydim, "bir dur" derdim kendime. "Bir derin nefes al, asıl maraton doğduktan sonra!". O "uykusuzluğa hazır mısınız" diye soran öcülerden olmayacağım. Şahsen ben en az, uykusuzluktan yakındım.

  2. Sakinleşmeyi öğrenin. Her şey süt limanken, "zaten sakinim" demek kolay. Öfkelenme anında değil, stres, endişe, korku gibi anlarda da sakin kalmayı öğrenin. Meditasyon olur, nefes egzersizi olur, dini ibadetleriniz olur... Size hangisi iyi geliyorsa! Keşke bunu bana söyleyen biri olsaydı (sanırım, ben zaten sakinim ya derdim). Şu an takip ettiğim referanslardan öğrendim, "co-regulation"ı. Yani şu demek, bebeğiniz de sakinleşmeyi, regüle olmayı sizden öğreniyor. Rahat anne, rahat bebek. Buradaki rahat da "saldım çayıra, mevlam kayıra" değil, belirteyim.

  3. Hani şu bir türlü başlamadığınız kitap, izlemediğiniz dizi/film, hatta ertelediğiniz ne varsa, şimdi tam zamanı. İlk 1 sene oldukça yoğun geçti (burada gözünüzü korkutmamak için 1 diyorum) ve her seferinde "ay şöyle yapsaydık, ay böyle yapsaydık"lar doldu heybeye. Yarım bıraktığım işler, "hani bana, hani bana" diyerek gözümün içine baktı.

  4. Evinizin düzenini oturtun. Fazlalıklardan kurtulun ve bu maddeye "ne alaka ya" demeyin. Evinize misafir değil, yerleşmeye bir can geliyor. O'na alan açmak kadar kıymetli bir etkinlik olabilir mi? Ayrıca, tekrar tekrar yüzünüze vurmak istemem ama ilk aylar biraz kanlı geçiyor. Elinizi attığınız yerde, aradığınızı bulabilmek çok kıymetli. Hatta konuyu biraz daha genişletirsem. minimalist yaşam tarzını inceleyebilir ve uygulayabileceklerinizi hayatınıza dahil edebilirsiniz, başlangıç olarak. Ben her mevsim geçişinde kızımın ve kendi dolaplarımızı kontrol edip, bağışlıyorum veya satıyorum.

  5. Yemek işini çok abartmayın. O "emzirirken kilo verirsin" diyenler, iradesi zaten kuvvetli insanlar. Siz de öyleyseniz tebrikler, ben öyle değildim. Buradaki yemek dediğim, tatlı ve diğer karbonhidratlar pek tabii. Sağlıklı, dengeli beslenmekten kısmayın.

  6. Hamilelikte yapılan sporun, doğum şartlarını iyileştirdiğini söylüyor uzmanlar AMA doktorunuzdan onay almadan hareket etmeyin bu konuda.

  7. Eşinizle romantik (EN AZ) bir gün geçirin.

  8. Arkadaşlarınızla gönlünüzce, gezin, eğlenin (Pandemi önlemlerini alarak).

  9. İlk 6 aylık minimum stokları tutun bebek giyimde. Çok da almayın, çok hızlı büyüyorlar, bizim giydiremediğimiz o kadar çok şey oldu ki. İçinize sinen markaları/ürünleri not edin. Doğumdan sonra çabucak sipariş verirsiniz, evinize teslim edilir. Islak mendil ve bebek bezi stoklamayın! Bebeğinize iyi gelip/gelmeyeceğini bilmiyorsunuz, aldığınız marka pişik veya alerji yapabilir.

  10. Alışveriş yaparken indirimleri mutlaka takip edin. Joker'in gece indirimleri oluyordu, hala var mı bilmiyorum. Özellikle indirim habercisi hesaplar var, ben çok faydalandım. Baştan uyarayım, indirimde diye ihtiyacınız dışında hiçbir şey almayın. Doğumdan sonra keşfetmiş olsam da, Dolap, Tutumlu Anne gibi uygulamalarda da çok iyi durumda ikinci el ürün bulunuyor. İyi araştırma yapın, tufaya gelmeyin ama :) Daha önce Ada'nın evleri yazımda paylaştığım listeden faydalanabilirsiniz.

  11. Okuyabildiğiniz kadar, ilgili uzmanın, kitabını okuyun.

  12. Hamileliğin tadını çıkarın! Doğumdan sonra, tekmeleri hissedemeyeceksiniz. Bol bol konuşun, bebeğinizle. İlk başlarda deliymişim gibi hissetsem de, sonra baya baya sohbet eder olmuştuk biz Ada'yla.

  13. Pandemide ne durumda bilmiyorum ama eşinizle birlikte ebeveynlik eğitimine katılın. Doğum yapacağınız hastanenin, ücretsiz böyle bir imkanı olabilir.

  14. Doğum yapacağınız hastane ve doktorunuz kesinleşsin 6. aydan önce. Hastanenin sağlayacağı imkanları mutlaka öğrenin ki bavulla taşınmayın doğum zamanında. Bez, kıyafet, ıslak mendil tahsis ediliyor çoğunda. Bir de hastanenin -Allah muhtaç etmesin- BEBEK yoğun bakımı olması çok önemli.

  15. Temiz etiketli deterjan, sabun, temizleyicileri keşfedin. Sizin için uygun olanı bulun. Genelde bebek kıyafetlerini yıkarken kullanılıyor, label clean ürünler ama çocuğunuz kendi kıyafetleriyle temas halinde olsa da ağzı yüzü hep sizin elbiselerinizle temas ediyor. İtiraf etmek gerekirse leke çıkartıcıda çok temiz içeriğe bakamaz oldum çünkü doğal çıkartabilene denk gelmedim (Denk gelen aydınlatsın beni de).

  16. Bebek odası, kurşunsuz boya (Akzo Nobel tekti 2018'de) olsun diyorsanız, üretim süreleri oldukça uzuyor haberiniz olsun. Kurşunsuz olsa da kokunun çıkması oldukça zaman alıyor odadan. O nedenle riskli dönemi atlattıktan sonra biz hemen bakmaya başlamıştık.

  17. Yedinci aydan itibaren hastane bavulunuz hazır olsun.

  18. Güvenebileceğiniz bir çocuk doktoru bulmanızda fayda var. Gittiğiniz hastanede olması birinci tercih tabii, olamazsa da şart değil.

  19. Oda süslemesi, doğum fotoğrafçısı gibi konuları araştırabilirsiniz. Bütçenize ve keyfinize göre hazırlık yapabilirsiniz.

  20. Hamileyken, annelik hakkında konuşmak çok kolay. O yüzden ASLA büyük cümleler kurmayın. Gerçekleştiremeyince üzüntünüz de büyük olmasın.

  21. ASLA UNUTMAYIN! Siz istediğiniz kadar plan yapın, doğum şekline bile karnınızdaki ufaklık karar veriyor. Ve o dışarı çıkar çıkmaz, hayatınız bir saniye öncesinden çok farklı bir hale geliyor. Gücünüzü keşfedip, dayanıklılığınızın/sabrınızın sınırlarını keşfediyorsunuz. O yüzden kendinizin ne kadar önce farkına varırsanız, geliştirmeniz ve güçlendirmeniz o kadar erken olur.


Anne olmak deneyimlediğim en zorlu ama en keyifli, mutluluk verici süreç. Hayatımın herhangi bir kısmına benzemiyor, beni de diğer annelerde benzersiz kılmıyor. Üzerimde, yaklaşık iki yıldır gururla taşıdığım bu sıfat beni mutlu ediyor, kan ter içerisinde, ağlamama saniyeler kala bile. Lakin, annelik, sıfatlarımızdan sadece biri olmalı. Kim olduğumuzu, nasıl olduğumuzu, neleri sevdiğimizi, nelere değer verdiğimizi, keyif aldığımız etkinlikleri, fikirlerimizi bizimle beraber büyütmeliyiz. Ne olursa olsun, kendinizden vazgeçmeyin ve kendinize kocaman sarılın, özşefkati ne kadar çok unutuyoruz...


Eğer bu satıları hamileyken okuduysanız, dilerim sağlıkla kucağınıza alırsınız bebeğinizi. Eğer zaten kucağınızda veya eteğinizde bir bebekle okuduysanız, siz ne eklersiniz bu listeye, birlikte genişletelim?


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page