top of page

Hamilelik Sözlüğü

Güncelleme tarihi: 16 Eki 2020

Ebeveynliğe hazır olmak, maalesef, bebek literatürüne hakim olmak demek değil. İşte benden size amme hizmeti. Bilinmeyen kelimeler sözlüğü. Sizin sorularınızla veya deneyimlerinizle genişletebiliriz pek tabii. İşte benim kadrajıma takılınalar,


Aktivite Halısı/Masası/Oyuncakları: Minikleri oyuna teşvik edecek nesneler. Ayağa kalkmaya başladıklarında matlar oldukça kullanışlı oluyor, kaymamaları büyük avantaj sağlıyor. Yüksekte bir oyuncak olması, hem ayağa kalkmasına teşvik oluyor, hem de etrafında adımlamayı deneyimliyor.


Baby Nest: Bebişlerin yatabildiği, taşınabildiği, ana rahmini anımsatan bir tür yanları pofuduk yatak. Baby Wrap: Baby wearing diye bir kavram var. Aslında bazı veriler hamilelik sürecinin 9 değil, 12 ayda tamamlandığını gösteriyor. O yüzden, doğumdan sonra ilk üç ay anneyle sıkı temas halinde geçirmesi gerektiğini söylüyor. Uzunca bir kumaşla, bebeğinizi vücudunuza bağlayarak taşıma yöntemi, sadece ilk 3 ay değil sonrasında da oldukça kullanışlı olabiliyor, hele ki bebeğiniz kolikse. Kangurunun düz kumaş versiyonu da diyebiliriz.

Baston Puset: E bebek arabası?! Baston puset bir üst level. Anasının yüzünden sıkılan 2 yaş üstü nankör evlatlar çevreyi izlesin diye önüne bakan, gariban anaların kolu, beli kurtulsun diye daha hafif tasarlanmış, kolay açılan kapatılan bir icattır kendisi.

Bez Çöp Kovası: Çöp kovası varken ne gerek var diye düşündüğümüz, ancak güzel bir hediye olabilir hamiş arkadaşlarınıza. Gerçekten çok kullanışlı, o muhteşem aromatik bok kokusu hiçbir yere çıkmıyor bu ürün sayesinde 😊 Tek marka var, o da Korbell.

Beyaz Gürültü Oyuncağı: Beyaz gürültü, bebeklerin anne karnında duyduklarına benzeyen seslere verilen ad. Aspiratör, çamaşır/bulaşık makinesi, süpürge sesleri... Mesela Ada fön sesinde sakinleşiyordu 😂

Burun Aspiratörü: Bir ebeveynlik görevidir bebek sümüğü emmek! Emdiğiniz araca da burun aspiratörü deniyor.

Cam Rende: Ek gıda döneminde ismini duyacaksınız. Meyveyi, sebzeyi pütürlü/posalı rendeleyebiliyorsunuz ki, bebişte gıda dokularına alışsın.

Doula: Hamilelikte, doğum ve doğum sonrasında anne ve ailesine destek veren birey. Benim olmadı. Eğer olsaydı, hemşirelik veya ebelik eğitimi almış birini tercih ederdim, sertifikayla veya kursla doulayım diyeni değil. Bir de bu meslektekiler "doğal doğum" ısrarı yaparak, hamileyi daha çok strese sokuyormuş gibi geliyor bana.

Emzirme kıyafeti: Oldukça seksi aslında! Göğüs kısmı gerek çıtçıtla, gerek sıyırarak açılan atlet, sutyen, elbise, geceliklerin tümü. H&M ve LC Waikiki bu kategoride hayat kurtarıyor. Görmeden almayın babaanne stayla olabiliyorlar.

Göğüs Kalkanı vs Göğüs Kelebeği: Bu başlıkta sanırım Philips Avent gerçeğiyle tanışmanız lazım. Bütün bebek alet edevatlarında tek geçilen marka. Bunun yanında Lansinoh ve Medela da var. Neyse, bu ürünlerin ikisi de emzirmekten heder olmuş meme uçlarınızı korumak için var. Kalkan kıyafetlerin altına takılıyor, akan süt içinde birikebiliyor, kapaklı bir sistem. Kelebek de direk meme ucuna yerleştiriliyor, yaralı meme ucunuzu bebek daha da acıtmasın diye emzirirken takılıyor. Kelebeğin memeden soğuttuğuna dair dedikodular var, kullanmadım, bilmiyorum. Kalkan oldukça işime yaradı. Gümüş Kapak: Emzirme ilk başlarda meme ucunda yaralara sebep olabiliyor. Bu yaralar için de gümüşün iyileştirici özelliğine sığınılıyor. Herkes işe yaradığını söylemediği için almadım, ihtiyacım da olmadı.

Hamile Altları: Karın bölgesi geniş, içinde beli ayarlanabilen tayt, pantolon, şort, eteklerin tümü. En çok Gebe’den memnun kaldım, taytlar muhteşem. Göbeği örten acayip rahat pantolonlar, taytlar. Göbekli kadınlar için bile ideal – annem hala kullanıyor.

Kanguru: Kucakta, sırtta bebek taşımak için kullanılır. Bebeğin oturma pozisyonu önemli bu gibi şeylerde, kalça çıkığını tetikleyebiliyor. Yanlış oturtmalar, ileride omurga problemlerine neden olabiliyor bebekte.

Kaşık Biberon: Bu da mucizevi bir icat. İhtiyaç olursa alınması gerekiyor, çünkü yenidoğan için olanı oldukça pahalı. Bebek biberon alınca, annenin memesini bırakır diyorlar ya hani, heh işte kaşık biberon bunu engelliyor. Kaşığın arkasında bir depo kısmı var, sıka sıka içiriliyor. Tek marka Medela demek isterdim ama güncel fiyatları çok pahalı. Bunun yerine minik bardaklar veya şırınga da tercih edilebilir.

Muslin Bez: Allah’ım! Bir mucize muslin bez. Bebek gelmeden her biriyle aşk yaşıyor insan. Hatta hamile olmasanız bile plaj, hamam vb aktiviteler için bol bol alabilirsiniz. Nedir efenim bu muslin? Benim ilk öğrendiğim terim olduğu için yeri ayrı. Bizim anneannelerden miras tülbent biraz daha ince, yumuşak dokunarak satışa sunulmuş. Örtü, kundak, çarşaf, kurulama bezi gibi zilyon tane kullanım alanı var.

Nem Makinesi ve Nem Ölçer: Nem önemli kızlar! Hani bu suluklar var ya kalorifere takılan heh, bu onun otomatiği işte. 50%’de tutmak için bir nem ölçerle bakıyoruz, düşünce de cihazı çalıştırıyoruz.

Lohusa Pedi: Kimse doğum sonrası kanamadan bahsetmiyor! Lohusa kanaması, rahmin toparlanma sürecinin sonucu, 40 güne kadar sürebiliyor. 

Park Yatak veya Anne Yanı Beşik: Yukarıda anlattığım anne-bebek bitişik yaşama halinin bir yan dalı da bu iki yatak türü işte. Park Yatak daha uzun ömürlü diye onu aldık, bizim yatağın yanına koyacağız. Ha parklığı bizim yatağın yanına park etmesinden değil. Birkaç ay sonra oyun alanı olarak kullanılabilirliğinden. Anne Yanı ise, 3 kenarı olup, anneyle aynı yatakta yatarcasına bebişe imkan sağlayan bir yatak. Minimum 6 aylık ömrü var.

Reflü Yastığı: Bebeklerde mide kapağı gelişmemiş oluyor ve beslenme sonrası yatırıldığında kapakçıktan ağıza geri geliyor. Bunu engellemek için eğimli yatırmak gerekiyor. Bu eğim de reflü yastığı ile mümkün kılınıyor.

Toksoplazma: Toxoplasma gondii, Toxoplasma cinsine dahil parazitik tekhücreli bir türdür. Ara konak insan, kuş, sığır gibi omurgalı hayvanlardır. İnsan ve diğer bütün memelilerde hücre içi paraziti olarak yaşar. Herhangi bir belirti vermeden uzun süre vücutta taşınabilir. Akut bir hastalık olan toksoplazmoz neden olur (Wikipedia). Bu nedenle kediyle, köpekle pek içli dışlı olamadım gebelik sürecinde.

Travel Sistem Bebek Arabası: Bu konu oldukça detaylı aslında ama üstünkörü anlatmak gerekirse, bebeğin bir arabaya ve yaklaşık 7-8 ay ana kucağına ihtiyacı var. Ana kucağı + bebek arabası olarak satılan setlere travel sistem deniyor. Bebek arabasının orijinal koltuğu çıkarılıp, bu anakucağı takılabilir. Daha sonra, bebek desteksiz oturabilmeye başladığında, ana kucağından, koltuğa geçebilirsiniz. Biz Mamas&Papas Urbo 2 kullandık, hala kullanıyoruz, çok memnunuz. İhtiyaca yönelik, daha erken ya da daha geç bastona geçebilirsiniz. Trimester: Üç aylık periyotlara deniyor. Birinci en sancılısı, şanssıza (bulantı, kusma, baş ağrısı). İkincisi, balayı 😊. Bebek hareketleri hissedilmeye başlıyor. Üçüncüsü, eh. Ağırlaşmak en fenası. Kimse söylemez size, uykusuzluk bu dönemde başlıyor. Tekmeden uyuyamıyorum geceleri bu aralar.

Zıbın: Genellikle alttan çıtçıtlı bütün bodylere zıbın deniyor. Ancak bu önden kruvaze gelen, yenidoğan döneminde kordon kısmına sürtmeden rahatça açılıp kapanabilen üstlere söyleniyor.


7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page