top of page

Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gereken 25 Şey


  1. Jinekoloğunuzdan randevu alın ve gerekli tetkikleri yaptırın. Genellikle 6 ay önceden Folik Asit kullanmaya başlamanız öneriliyor. Doktorunuza danışın.

  2. Hamilelik ve emzirme döneminde, dişlerin çürümesi maalesef hızlanıyor. Hatta 1 yaşa kadar lokal anestezi de önerilmiyor (En azından benim dönemimde öyleydi). O nedenle, diş hekiminize gidip, genel bir kontrol ve bakım yaptırabilirsiniz.

  3. Bağımlılıklarınızdan kurtulun. Alkol ve sigaranın hamile kalma sürecinde, hamilelikte ve emzirme döneminde bebek üzerindeki negatif etkileri kanıtlanmıştır.

  4. Sağlıklı beslenmeyi, hayat tarzınız haline getirin. Hamileliğinizde, gebelik şekeri çıkabilir. Doğru beslenmek, hem sizi, hem bebeğini koruyacaktır. Hekimden veya diyetisyenden sürecinize uygun bir beslenme listesi isteyebilirsiniz. Çok beslenmek, sağlıklı beslenmek anlamına gelmiyor. Daha net olayım, çift canlı olmanız/olacak olmanız iki katı yemek yemenize bahane değil.

  5. Stresinizi düşürmenin/sakinleşmenin yollarını öğrenin. Bunu sadece hamile kalmak için değil hayatınızı mutlu geçirmek için yapın.

Buraya kadar literatürde geçen yapılacaklardı. Şimdi sıra benimkilerde :)

  1. Rakının sohbetine, şarabın keyfine doyun. Kola, Fanta, Sprite tüketebildiğiniz kadar tüketin. Glikoz şurubu olmayan meyve suyu bulana kadar baya yorulacaksınız. Gebelik şekeri çıkarsa meyve suyu bile içemeyeceksiniz hatta.

  2. Kahve ve çayda hamilelikte kota var. O nedenle, kafeinsiz çözümlere, açık çaylara alışmakta fayda var ya da doya doya için, siz bilirsiniz.

  3. Midye, kokoreç, karides, kalamar... Seveni doya doya yesin. Emzirdiğim için hala yiyemiyorum. Çok özledim.

  4. Acil durumlarınıza uygun mutlaka doktorunuz uygun ilacı verecektir. Onun dışında ilaç kullanmayacağınız bir süreç olacak. Bir migren hastası olarak, majeziksiz gebelik geçirdim, çeken bilir.

  5. Ayaklarınızı seviyorsanız, bol bol bakın 7. aydan sonra görememeye başlayacaksınız.

  6. Göbek büyüdükçe, ağırlık merkeziniz değişiyor ve garip bir yüzme deneyimi yaşıyorsunuz, yani benim için öyleydi en azından. Açılmayı seviyorsanız, gönül rahatlığıyla gidin derinlere, tek kişilikken.

  7. Yamaç paraşütü yapın! Doğumdan sonra, "bana bir şey olursa" korkusu ağır basar da yapamazsınız belki.

  8. Yüzüstü yatmayı seviyorsanız, yatabildiğiniz kadar yatın! Hatta altıncı aydan sonra sırt üstü yatmanız da önerilmiyor. Bunun nedeni, rahmi besleyen damarların belden geçmesi ve üzerine yatmanızın bu damarlarda baskı oluşturacak olmasıymış. Doktorunuza danışın siz yine de :)

  9. Çocuk için tehlike teşkil ettiğini düşündüğünüz her yeri gezin, gerisini çocuğunuzla gezersiniz zaten. Biz sakin hayat severler kulübü olarak bu maddeye çok takılmadık, pişmanlık hissetmiyoruz. Lakin bir adaya gidemedik bu süreçte, hastaneye ulaşması zor olur endişesiyle.

  10. Bütün sağlıksız ama sevdiğiniz fastfoodları kusana kadar yiyin. En çok pizza ama! Jambon, sosis, salam yemek koruyucular nedeniyle yasak olacak. Sosissiz pizza olur mu?

  11. Peki sosissiz hayat olur mu? Oldurmak zorundasınız… Ah o Frankfurter, ah o son günlerde açılan sosisliciler…

  12. Yumurtaya banmayı severler, bol bol sahanda yumurta yiyin. Toksoplazma belası nedeniyle yasak olacaklar listesinde çiğ yumurta.

  13. Toksoplazma demişken, kedi sevginizi de yaşayın yumurta ile aynı nedenden onları da dokuz ay sevemeyeceksiniz (Şuraya bir link bırakayım).

  14. Ilık suda yıkanmaya alışın. Sıcak da yasaklanacak 😉

  15. İzlemeyi ertelediğiniz polisiye, korku, gerilim dizilerini/filmlerini bitirin. Tamam, o kadar da kısıtlamadım kendimi ama çok korkunçları izlemedim Ada’yı da etkilememek için.

  16. Bol bol bisiklete binin, paten kayın, koşun; düşmekten korkmadan.

  17. Çocuk yapmak için değil, zevk için sevişin. Bol bol sevişin. En çok siz sevişin.

  18. Dilediğiniz konsere gidin. Deli gibi ritme kaptırın kendinizi! Kalabalıklara karışın. Darbe alırım korkusu insanı tedirgin ediyor.

  19. Yıllardır ertelediğiniz TO DO LIST maddeleriyle yüzleşin. Hani nasıl olsa yaparım deyip, kenara attığınız. Benim iki maket, çimento saksı bu gazla bitti çok şükür 😊 Ufak parçalı puzzlelar, maketler, legolar, takı tasarımları... Çocuk ayaklandıktan sonra, yutar korkusundan bir süre rafa kalkıyor.

  20. Eğer benim gibi yardım istemeyi beceremeyen biriyseniz, üzerine çalışabilirsiniz. Hamilelik sürecinde "ben yaparım"la yürümüyor maalesef, öyle ya da böyle destek gerekebiliyor.

Liste uzar gider. Eğer hamile kalmak için bitmesini beklediğiniz bir yapılacaklar listeniz varsa, bilin ki o listeye her zaman yeni maddeler eklenecek. Hamile kaldığınızda "ah keşke şunu da yapsaydım" diyeceğiniz fikirler gelecek aklınıza. Ne kadar hazır olursanız olun, aklınızda hep iyi bir ebeveyn olup olmayacağınız düşüncesi olacak ve bilin ki ufaklık doğduktan sonra, elinizden geleni ardınıza koymayacaksınız, gücünüzün son damlasına kadar ve hala muhtemelen kendi mükemmelliğinizi sorgulayıp, başka mükemmel ebeveynlerle kıyaslarken bulacaksınız kendinizi. Unutmamanız gereken tek bir şey var bu noktada, her ebeveyn de, her bebek de, çok özel ve çok farklı...


Yapılacaklar listesi, herkesin kendine özel ve ben sizlere, hamileyken kızımın teyzelerine hazırladığım listeyi biraz modifiye ederek sundum. Önceki halinde, eşinizin yanında gaz çıkarmaya/geğirmeye alışın yazıyordu. Daha sizlerle o kadar yüz göz olmadık.


Umarım, bütün süreç sizin için çok keyifli geçer! Şahsen ben 10 kere daha hamile kalmak isterim ama büyütme kısmı o kadar kolay değil :)


Sevgiler!





25 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page